پر فشاری خون چیست ؟
پرفشاری خون یعنی اینکه مقدار فشارخون در شریان هاى شما افزایش پیدا کرده است .
فشار خون به صورت دو عدد مثلا به شکل ١٢۵/٧۵ نوشته می شود . عدد بالاتر یا فشار بالا یا سیستولى ،عدد مربوط به فشار خون در زمانی است که قلب دارای ضربان می باشد و عدد پایین تر یا فشار دیاستولی ،عدد مربوط به فشار خون در زمان استراحت قلب بین ضربانها می باشد .
فشار خون طبیعی زیر ۱۲۰/۸۰mmHg می باشد.
اگر شما بزرگسال بوده وفشار خون سیستولیک شما بین ١٢تا ١۴ویافشار خون دیاستولیک بین ٨تا ٩ باشد، گفته می شود که شما مبتلا به مرحله پیش از فشار خون هستید .
پر فشاری خون یا به اسم عامیانه آن فشارخون ،فشار سیستولیک برابر ١۴یابیشتر و / یا فشار خون دیاستولیک ٩یا بیشتر می باشد که البته باید به شکل طولانی مدتی، بالا باشد.
اغلب مواقع علت خاصى براى فشار خون پیدا نمى شود . در بیشتر موارد پر فشاری خون قابل درمان نمی باشد، ولی پر فشاری خون قابل کنترل می باشد . پرفشاری خون اغلب هیچ علامتی ندارد . پر فشاری خون درواقع «یک قاتل تدریجی و آرام» می باشد .
از هر ۳ فرد بزرگسال ۱ نفر مبتلا به پر فشاری خون می باشد و بسیاری از افراد از ابتلای خودشان به پر فشاری خون ،آگاه نمی باشند . درمان پرفشاری خون مشکل و خطرناک نمی باشد . پرفشاری خون سبب افزایش میزان خطر سکته مغزی و حمله قلبی می شود .
پرفشاری خون اغلب دارای هیچگونه علامتی نیست و دلیل خطرناک بودن آن نیز همین موضوع است . به شکل منظم فشار خون خود را چک کنید و در صورت توصیه پزشک آنرا تحت درمان قرار دهید .
افراد دارای اعضای خانواده نزدیک مبتلا به پرفشاری خون، افراد بالای ۳۵ سال،افراد چاق، افراد فاقد فعالیت جسمانی، افرادی که نمک زیادی مصرف می کنند، افراد مبتلا به دیابت یا بیماری قند خون ، نقرس ، بیماری کلیوی، زنان حامله، زنانیکه قرص های ضدحاملگی استفاده می کنند ، چاق هستند، در طول حاملگی فشار خونشان بالا بوده است ، سابقه ای خانوادگی از پرفشاری خون داشته یا دچار بیماری خفیف کلیوی می باشند، افرادی که الکل زیادی مصرف می کنند در معرض ابتلا به فشارخون قرار دارند.
تنها راه آگاهی از پرفشاری خون ،چک کردن منظم فشار خون توسط پزشک است .
عوارض فشارخون:
سکته مغزی.
نارسایی قلبی.
حمله قلبی
نارسایی کلیویبیماری سرخرگهای محیطی (PAD).
به غیر از مصرف دارو چه کارى مى توانید بکنید؟
اگر چاق هستید وزن خود را کاهش دهید .
غذاهای سالمتر حاوی مقادیر پائین چربی ، کلسترول و نمک مصرف کنید .
الکل مصرف نکنید.
از لحاظ جسمانی فعال باشید. دست کم ۳۰ دقیقه در بیشتر یا تمام روزهای هفته فعالیت جسمانی داشته باشید
برچسب های غذایی را به خوبی بخوانید تا بفهمید که چه غذاهایی حاوی سدیم بیشتری هستند یاد بگیرید که به جای نمک از گیاهان خشک و ادویه ها استفاده کنید .
ممکن است پزشک شما انواع متفاوتی از داروها را برای شما تجویز نماید . اگر شما نیاز به مصرف دارو دارید ناراحت وناامید نشوید . گاهی ممکن است پس از کنترل فشار خونتان، شما نیاز به مصرف دوز کمتری از داروداشته باشید، اما باید بدانید که شما همواره نیاز به درمان و مصرف دارو خواهید داشت .
مهم است که شما داروهای خودتان را درست طبق دستور پزشکتان مصرف کنید . هیچگاه سرخود درمان را قطع نکنید . اگر متعاقب مصرف دارو دچار مشکل یا عوارض جانبی بشوید، با پزشک خود مشورت کنید.
غذاهایى که بایى کمتر مصرف کنید:
غذاهای نمک دار.
ماهی دودی، نمک سود ، تهیه شده با پودر سوخاری ویا منجمد. همچنین ماهی کنسروشده در روغن مانند تن ماهی، صدف و ساردین.
همبرگر ، ژامبون ، سوسیس ، هات داگ و گوشت های دودی.
غذاهای کنسروشده و آب میوه های حاوی نمک.
پنیرهاوشیرهای کره ای .
غذاهای آماده (فست فود).
چاشنی های اضافه شونده به گوشت ، نمک های طعام .
سس مایونز و سس های سالاد.
توصیه هاى مفید:
از گذاشتن نمک بر سر سفره پرهیز کنید .
از جایگزین های نمک (با تایید پزشک خود ) مانند گیاهان خشک و ادویه ها استفاده کنید .
از گوشت قرمز ، مرغ بدون پوست و ماهی تازه و سفیده تخم مرغ و تون کنسرو شده در آب استفاده کنید.
از آجیل های بدون نمک و کره های کم سدیم استفاده کنید .
از محصولات بدون نمک اضافی استفاده کنید . از سوپ ها و غذاهای کنسرو شده کم سدیم و بدون چربی استفاده کنید .
جهت کاهش محتوای سدیم ،سبزیجات و لوبیای کنسرو شده را پیش از مصرف زیر آب بشوئید .